Cara untuk check-in di KLIA 2

22:27:00

Assalamualaikum w.b.t.

Hi semua, apa khabar? OK, harini aku nak bagi tips lah cara-cara untuk check in ticket flight. Sebab masa tu aku jenuh mencari pelbagai blog sebab selama ni naik flight semua ayah yang buatkan. Huhu. Sekarang dah umur 21 tahun memang kena belajar buat sendiri lah kan.

Okay, bila korang dah beli tiket Air Asia, (sebab Airasia je yang unik, kalau MAS ke firefly ke lain2 terus pergi ke kaunter untuk check in) dia ada 3 jenis check in :

1. Counter check-in : Ini yang biasa kita buatlah, pergi kaunter terus, nanti dia print lah boarding pass so lepastu bolehlah check in luggage terus, kira letak terus bag2 korang untuk di bawa masuk ke dalam perut kapal. haha. Tapi kalau naik Air Asia, dengar cerita sekarang kena bayar RM10, jadi aku nasihatkan tak payah bazir duit dan baik check in cara lain. Dan cara ini dinasihatkan agar datang 3 JAM SEBELUM DEPARTURE sebab aku banyak baca luahan orang yang cakap 40 minit sebelum departure dia baru nak check-in, orang kaunter tu tak bagi dan suruh beli tiket baru. Hampeh. Kalu pergi Indonesia ke Singapore okla kot nak beli tiket baru on the spot, tapi cuba bayangkan kalau pergi korea ke yang harga tiket nak dekat seribu tu?



Ini contoh counter check in. 


2. Mobile check-in : Okay, sekarang ni kan most airlines dah ada applications kat mobile kan? Jadi just login je, or dari email yang korang dah dapat tu, nanti dia ada yang barcode utk di scan tu. Jadi bila korang kat KLIA2, boleh lah cari kiosk2 mobile ni and print boarding pass kat situ dengan hanya touch phone korang (yang dah pamerkan barcode tu), nanti mesin tu print kan boarding pass korang on the spot. Kena bayar RM4 utk perkhidmatan tu ye. Tapi dengar cerita sekarang perkhidmatan itu dah free. Boleh cuba :)



Ini contoh mobile check in.


3. Self Web Check-in : Okay last option ni paling best sebab dia FREE. Bila korang dah beli tiket flight kan, automatic akan dapat email dari syarikat penerbangan. Okay ada 2 option, biasanya dia akan bagi link untuk check-in dalam email tu. Kalau xde, jangan risau, pergi je ke website diorang, contoh http://www.airasia.com and kat page depan lagi dah terpampang 'Self web check in'. 




Ini contoh Self Web Check in

Click je situ, nanti dia minta booking number, dan nanti dia akan suruh kita fill in form lah butir2 peribadi. PASTIKAN time ni korang fill in dengan TEPAT sebab yang ni akan tertera kat boarding pass kita! (dan sila sediakan passport sekali time tu senang utk buat rujukan semasa isi form)

Contoh :

Last name : Mukhtar (nama ayah aku)
Given name : Nurul Huda Binti (memang pelik, tapi tulis je binti sebab negara2 macam Australia dia strict and check nama sebiji2, kang dia tanya pulak kenapa takde binti ke apa, memanglah bagi kita remeh, tapi diorang ambil serious okay!)

Pastu nanti dia minta number passport kita, bila expired. Okay bila dah fill in tu, nanti dia akan tanya pulak nak tambah meal ke, nak check in luggage bape kg lah nak tambah insurance ke tak. (Memang time beli tiket flight tu dia ada bagi option, tapi bila dah self check in ni dia bagi je option lagi just in case kita nak buat perubahan pape)

Okay, bila dah all set, print lah boarding pass tu. Tak kisah lah kau nak print berapa banyak pon, hitam putih ke berwarna ke okay aje. Self Web check-in ni boleh dibuat 2 minggu sebelum tarikh flight kita. So okaylah kalau nak buat preparation awal.

Selesai bab self check-in ni, apa pulak kena buat kat airport? Okay bila dah sampai KLIA2, bolehlah goyang kaki sikit tak payah terkejar2 macam counter check in. Sebab bila dah buat self web check in, kiranya kita memang dah confirm kehadiran. Jadi benda pertama kau kena buat, pergi ke kaunter pertanyaan, tunjuk boarding pass, and dia akan bagitahu ke kaunter mana kite kena pergi. contoh R ke ape. So kite pergi ke kaunter dan beratur. (Kena pergi jugak even kalau kita takde luggage utk check in) Bila kat kaunter just tunjuk passport, and nanti dia lekat kt sticker kat boarding pass kite dan nanti dia akan bagitau lah gate mane kena pergi.

Jadi from there on, just cari gate or nak jalan2 ke apa. Weh, seriously aku harap post ni membantu korang lagi2 yang nak travel secara sendiri tu kan. Okaylah pape pun Have a safe journey you guys :)



Nak tahu cara-cara A-Z untuk naik kapal terbang? baca next post aku kayh! 











Related Post

76 comments

  1. Thanks..info anda sgt membantu kerana 1st nk menggunakan perkhidmatan klia2 ni...

    ReplyDelete
  2. Saya dah self web check in utk air asia tapi xde no.gate.dia x tulis pulak gate bape saya kene masuk..so nnti da sampai airport mcm mne? Msuk gate bape?

    ReplyDelete
  3. Mcm mn nk buat klu sy da self web check in tp x prasan pasport da xpired? Mohon pencerahan..

    ReplyDelete
  4. saya nak self web check in tapi tak dapat sebab tarikh mati pasport nk dkt dh lebih kurang 3 mnggu..saya dari Indonesia nak pulang ke Malaysia.. mcm mna sy perlu buat ya?

    ReplyDelete
  5. Syukur alhamdulillah..tq cik..info awak ni sgt2 membantu sy skg..mggu dpn pglmn pertama sy n kuarge nak naik kapal terbang... Nervous r...πŸ˜„

    ReplyDelete
    Replies
    1. Don't worry in sha Allah everything will be fine. Have a safe flight dear :)

      Delete
  6. salam nk tnya mcm mne klau saya beli tiket dkt kaunter xpyh nk gunakan online adakah bnyk tmpt yng prlu saya prgi untuk check in dn mendapatkan boarding pass

    ReplyDelete
    Replies
    1. normally beli kaunter boleh dpt semua siap2 sbb beli on the spot kan. Cuma the price would be mahall

      Delete
  7. Hye..Ada cara x mcm mna nk beli online?huhuhu..perlu ke amik insurans n luggage tu semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi je airasia.com dan beli tiket cm biasa. huhu. insurans dan luggage terpulang kepada keperluan dan bajet :)

      Delete
    2. Kalau tak beli insuran atau luggage, bag yg bawah 15 kg boleh load tak klu air asia, first time tak beli utk luggage

      Delete
    3. boleh..maximum 7kg utk flight cabin..

      Delete
  8. hai.. sy nak tanya.. bila kite nak web check in kan, luggage cm ne ye.. perlu ke sy beratur lg utk luggage plak? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau awk ade beli luggage masa book tiket air asia, ye, kena beratur. tp kalau x amik luggage tu, boelh je terus ke immigration :)

      Delete
  9. means kite kena beratur utk check in luggage dulu? pastu ble dia pnggil self check in baru kte beratur utk naik? lps tu nnt da sampai x tertukar ke beg kita dgn org laen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dh self check in tu normally kte buat through web or mobile. so pergi beratur tu untuk check in luggage je. Tak akan tertukar sbb setiap bag yg kte check in tu dia letak tag nama kita dan flight details so don't worry.

      Delete
  10. Sy telah check in melalui web cuma nak tahu lebih detail ckit sbb first time...ok selepas kita diberitahu no gate, kita akan masuk ikut gate tersebut kan....soalan saya ada berapa pemeriksaan yg perlu kita lalui kat dalam gate tersebut cthya nya immigration dll?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. sorry lambat reply. trlupaa. hehe.. Mula2, lepas awk dh check in luggage, awk akan masuk pintu utama dulu samada domestik atau international. Kemudian, akan check passport dulu. boleh guna elektronik atau lalu dpn officer dulu. Saya suggest elektronik sbb lagi mudah. Then akan scan bag dalam 2- 3 kali. Last skali, sebelum masuk kapal terbang tu sendiri, flight attendace akan check boarding pass for the last time :)

      Delete
  11. Hai sy nk tye
    Sy bru first time naik flight....neves jga...
    Boarding pas sy DRI on9...so ape step ptma sy kne pergi bila smpai airport? Tlg bntu

    ReplyDelete
  12. Hai sy nk tye
    Sy bru first time naik flight....neves jga...
    Boarding pas sy DRI on9...so ape step ptma sy kne pergi bila smpai airport? Tlg bntu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boarding pass dri online? Maksudnya awk ch check in and print boarding pass la? Boleh baca post sy :

      http://missdae.blogspot.my/2014/06/langkah-demi-langkah-untuk-naik-kapal.html?m=1

      Delete
  13. Klau nak check in kat kaunter kena bagi apa je kat dia? Tak payah print apa2 kan? First time nak fly alone so tak tahu ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm not very sure myself sbb selama ni web check in je. Maybe kena print email or just tunjuk booking number. I recommend u utk web checkin. Lagi senang :)

      Delete
  14. Saya bawak beg saiz beg sekolah je. Kena ke amik package luggage kat Online tu? Beg sekolah tu tak boleh bawak masuk flight ke? Terima kasih.

    ReplyDelete
  15. Salam..sy nk tny betol ke kalu kite bawa infant xbole check in online?

    ReplyDelete
  16. Salam..sy nk tny betol ke kalu kite bawa infant xbole check in online?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg tu sy tak pasti sbb sy pon tak pernah check in kn infant. Mungkin boleh cuba dulu online kalau tak boleh, nnt check in di counter je :)

      Delete
  17. Hi awak. Boleh saya tahu apa beza hand luggage and check in luggage? Ke sama je? Kalau saya bawak backpack besar tu kena tambah add-ons luggage kat web air asia tu ke? Sorry saya masih blur and first timer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awk. Sy ada penah post psl ni. Boleh rujuk http://missdae.blogspot.my/2015/10/check-in-luggage-keperluan-dan-bagaimana.html?m=1 utk lebih detail. 😊😊 kalau bagpack besar tu, if awk rasa lebih 7kg, better awk add on luggage. Bila add on luggage automatically means awk kena check in luggage di counter 😊

      Delete
  18. hi , saya nak tau klo 8 orang dalm satu booking number leh self check in tak 7adult 1children (3years)
    allnya tahun depan saya frist time take family go internasional holiday

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dear.Hanya pergi ke website Airasia.com dan pergi ke web check in :)

      Delete
  19. Hai... saya nk tanya.. saya pon first time nk naik flight... sya nk bawak luggage besar tpi kurang dari 7kg boleh x nak bawak naik flight sebagai hand luggage sbb nk jimat x nak add on luggage. ? Sory nk tanya pandangan awak..

    ReplyDelete
  20. salam..sy first time nk check in sndri..plan nk web check in je..nx week nk fly..sy nk tnye msa nk isi surname tu nak isi mcmne eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya saya ada buat penerangan di atas. Tapi tidak mengapa.

      Begini, sebagai contoh nama saya sendiri.

      Nurul Huda Binti Mukhtar

      Oleh itu surname buat Mukhtar
      Given name Nurul Huda Binti

      Hope it helps :)

      Delete
  21. Salam.. saya nak tnya.. masa check in tu just penambahan kan.. klau sy dh beli luggage 25kg. Tpi time check in tu sy tidak perlu lahkan check in luggage tu?.. lepas check in sy tgk kat boarding pass tu dh include luggage 25kg.. yg sy bca atas tu utk penambhn kan??? Or luggage mmg kena check in?..

    ReplyDelete
  22. Salam.. saya nak tnya.. masa check in tu just penambahan kan.. klau sy dh beli luggage 25kg. Tpi time check in tu sy tidak perlu lahkan check in luggage tu?.. lepas check in sy tgk kat boarding pass tu dh include luggage 25kg.. yg sy bca atas tu utk penambhn kan??? Or luggage mmg kena check in?..

    ReplyDelete
  23. Salam.. saya nak tnya.. masa check in tu just penambahan kan.. klau sy dh beli luggage 25kg. Tpi time check in tu sy tidak perlu lahkan check in luggage tu?.. lepas check in sy tgk kat boarding pass tu dh include luggage 25kg.. yg sy bca atas tu utk penambhn kan??? Or luggage mmg kena check in?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ade beli luggage, bermakna awak kena check in luggage sekali. Kalau tak rugi la sbb awk dh byr for that luggage tp tak check in.. Klu awk xbeli any luggage baru xperlu check in ;)

      Delete
  24. salam nak tanya, psl nama tu kan, utk penerbangan domestik, klu tak letak binti xpe ke contoh Hana Malik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu dear. Sebab sesama malaysia kita mesti faham kan hehe. Tp kalau nak letak pun boleh :)

      Delete
  25. Saya dah beli tiket online to kk tp saya xtick luggage.mcm mn yw sbb sy akan bw luggage dan brp kilo yg bole bwk naik atas.tak letak binti pun bole ke

    ReplyDelete
  26. Saya dah beli tiket online to kk tp saya xtick luggage.mcm mn yw sbb sy akan bw luggage dan brp kilo yg bole bwk naik atas.tak letak binti pun bole ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bole add on slpas book tiket...tp mahal siket...

      Delete
  27. hi nak tanya masa booking onlie tu saya tersilap letak nama cth farah syazwani norsila.. nama betul saya farah syazwani saad. pihak air asia dh betulkan nama saya tu dengan beri itinerary yg baru.. masa nak self web check in kan kena letak nama yang mana kt surface name? yg mistake or yg correction?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg correction. sbb air asia dh bg new itinerary. :)

      Delete
  28. Hi nak tahu, kalau guna surat beranak nak naik flight sabah ke kl boleh x....

    ReplyDelete
  29. maaf,nk tnya,,,klu dh self check in gune web n dh print b.pass,,boleh tak ambik bag tag kat kiosk,klu pnrbgn antrbgsa,,,mhij pncerahn.

    ReplyDelete
  30. Salam..nak tnye..kalau kite pakai boarding pass melalui telefon boleh ke??

    ReplyDelete
  31. Salam..nak tnye..kalau kite pakai boarding pass melalui telefon boleh ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dear. tu namanya mobile check in. tapi kena print out dekat booth dia :)

      Delete
  32. a lot thanks...sangat membantu...my 1st experience...zero... btw...thanks...

    ReplyDelete
  33. salam tumpang tnya..kawan saya beli luggage 20kg tp bwk 2beg boleh x?mcm sy pulak nak bwk luggage besar tp kosong,wktu blik aje ade isi sy nk kna byr utk pergi balik ke atau balik shj?pls help.tq dear😊

    ReplyDelete
  34. salam tumpang tnya..kawan saya beli luggage 20kg tp bwk 2beg boleh x?mcm sy pulak nak bwk luggage besar tp kosong,wktu blik aje ade isi sy nk kna byr utk pergi balik ke atau balik shj?pls help.tq dear😊

    ReplyDelete
  35. Info yang bagus untuk semua..
    Cuma pelik dgn sistem especially Air Asia.
    Counter check in nak kene bayar pulak.
    Buat web check in sekalipun,tetap akan kene ke counter juga.Mengadap muka-muka kerek penjaga kaunter.
    At the end,tetap kena ke counter juga waima tiada beg untuk di check in.So,for what introduce web check in wahai Air Asia.

    ReplyDelete
  36. Kalau dah self check in dan tade check in luggage klu nak guna domestik, so masuk gate terus la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi ke kaunter tunjuk boarding pass dan ikut arahan utk ke gate mana, scan hand luggage then tnggu naik flight

      Delete
  37. Hai Misz Dae Nak Tanya la kalau saya booked Flight untuk 4 org nnti masa web checkin kena print 1 satu / blh Print semua skli dlm 1 masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh print semua dlm masa yg sama 😊

      Delete
  38. Hye..sya nak tanye..this is my first flight.
    kalau da buat web checkin , boarding pass da siap print,n xde luggage .. paling lewat perlu ad d klia2 berapa jam awal eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejam sebelum pun boleh

      Delete
    2. dan tunjuk boarding pass di kaunter (domestik atau luar negara) untuk tahu ke gate mana..

      Delete
  39. Hye..sya nak tanye..this is my first flight.
    kalau da buat web checkin , boarding pass da siap print,n xde luggage .. paling lewat perlu ad d klia2 berapa jam awal eh??

    ReplyDelete
  40. Nk tye .klau kite buat check in lebih awal.. contohye 2minggu atau 1minggu lagi nak pergi.. boleh ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling cepat 14 hari sebelum pergi atau 1 jam sebelum berlepas dah boleh check in..

      Delete
  41. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  42. sorry nak tanya...untuk print bording pass melalui mobile check in kiosk..blh print awal ke...? atau kena print sama date kita nak fly...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh print awal masa kita dah check in (paling cepat 14 hari sebelum pergi atau 1 jam sebelum berlepas)

      Delete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Hi,

    "Jadi benda pertama kau kena buat, pergi ke kaunter pertanyaan, tunjuk boarding pass, and dia akan bagitahu ke kaunter mana kite kena pergi. contoh R ke ape. So kite pergi ke kaunter dan beratur. (Kena pergi jugak even kalau kita takde luggage utk check in) Bila kat kaunter just tunjuk passport, and nanti dia lekat kt sticker kat boarding pass kite dan nanti dia akan bagitau lah gate mane kena pergi. "

    Sy nak tanya, kaunter apa yg dimaksudkan ya? Saya confuse sebab setahu saya kalau takde check in luggage, boleh terus proceed ke balai perlepasan. Flight saya di klia2 nanti,flight dlm negeri shja, saya hanya ada cabin luggage shja. Mohon pencerahan sekali tentang sticker yang diberi di kaunter tersebut.
    Tq :)

    ReplyDelete
  45. Dekat printed boarding pass pun dah ada tulis ..

    Without checked
    baggage
    Proceed straight to
    Security or Immigration
    STEP 1
    Security
    Clear security or
    immigration early
    otherwise you might be
    left behind
    STEP 2
    Boarding
    Are you at the right
    boarding gate?
    STEP 3
    Gate closing
    time
    Gate closes at 11:05. If
    you arrive after this
    time you will be denied

    ReplyDelete
  46. Kalau chek in kt kaunter brp jam pling awl blh bt? Sbb bwak infant xleh web check in kan

    ReplyDelete
  47. saya dah booking tiket online tapi lupa nk choose seat..semasa web check in nanti boleh choose lagi ke seat?

    ReplyDelete
  48. I DAH CHECK IN.. TAPI LAST MINIT NK TAMBAH LUGGAGE..BOLEH KA? ATAU KLU DAH CHECK IN X BLH TAMBAH LUGGAGE?

    ReplyDelete